La route du Mimosa

De geel bloeiende mimosa is een van kenmerken van de Côte d’Azur gedurende de wintermaanden. De gele bloem vormt dan een prachtig contrast met de blauwe lucht en zee. Op het moment dat de winter nog in volle gang is, laat de bloeiende mimosa de lente al een beetje zien!

Wil je volop genieten van mimosa dan is het rijden van de Mimosaroute (la route du Mimosa) een aanrader. Deze route heeft een totale lengte van 130 km en loopt van het leuke plaatsje Bormes-les-Mimosas, afgebeeld op de foto hieronder, naar Grasse. De mooiste tijd om deze route in Zuid-Frankrijk te rijden is van januari tot maart, gedurende deze maanden staat de mimosa uitbundig in bloei.

bormes-les-mimosas

Iedere stad en ieder dorp langs de route organiseert in het seizoen festivals en evenementen met als hoogtepunt het Mimosafestival in de hoofdstad van de mimosa, Mandelieu-la-Napoule. De afgelopen twee weken, van 18 tot 25 februari, was het hier weer feest!

landschap met mimosa

De mimosa route is een route die je lekker in je eigen tempo kan afleggen. Af toe uitstappen en een stuk wandelen is absoluut de moeite waard, vooral in Tanneron kan je dat goed doen. Daar heb je heuvels met alleen maar mimosa en je vindt er talloze mimosa kwekerijen. De explosie van geur en kleur zal je niet snel vergeten!

Tanneron

De mimosaroute voert je langs plaatsen zowel in de Var als in de Alpes Maritimes. Je rijdt van Bormes-les-Mimosa, via Le Rayol Canadel Sur Mer, Saint-Raphaël, Mandelelieu-la-Napoule, Tanneron en Pégomas naar Grasse, het eindpunt van de route.

Weg op mimosa route

Hoewel de mimosa nu veelvuldig aan de Côte d’Azur groeit en bloeit komt dit gele bloemetje er niet vandaan! In het midden van de 19e eeuw werd, tijdens een van de reizen van Captain Cook, de mimosa meegenomen vanuit Australië. De bloem werd in tuinen geplant van Engelsen die hun winters aan de Côte d’ Azur doorbrachten. Daarna hebben de kleine gele ‘winterzonnetjes’ , zo wordt de mimosa door de inwoners van Zuid-Frankrijk genoemd, in het wild over de heuvels in de hele Zuid-Franse regio verspreid.

Gele mimosa

De bloei van de mimosa wordt jaarlijks gevierd door de inwoners van Mandeleu-la-Napoule. In 1931 werd daar voor de eerste keer het Mimosa Festival gevierd. Het was zo’n succes dat dit traditionele feest een jaarlijks terugkerend element is geworden waar tienduizenden bezoekers op afkomen.

praalwagen

Vers geplukte mimosa vindt dan haar weg naar tientallen praalwagens die elk jaar volgens een bepaald thema worden versierd. Er wordt maar liefst 12 ton bloemen gebruikt om alle praalwagens te versieren. Kleurrijke balletten en vrolijke klanken van fanfares maken de parade compleet. En de afsluitende ‘bataille des fleurs’ natuurlijk, waarbij handenvol mimosa het publiek in worden geworpen. Het bloemencorso in Mandelieu is ongetwijfeld een van de mooiste (en geurigste) optochten aan de Côte d’Azur!

Mocht je geen liefhebber zijn van corso’s en alles wat daarbij komt kijken dan is (een deel van de) hierboven beschreven mimosaroute echt een aanrader als je in de februari of maart in Zuid-Frankrijk bent!

Onze villa's in Grasse, Valbonne, Opio, Roquefort-Les-Pins, Le Rouret, Mouans-Sartoux, Auribeau, Le Tignet, Cabris
8.8
Klanten over VillaSud

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.8 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1241 actuele reviews.

Lees meer klantbeoordelingen

Zuid Frankrijk & VillaSud

Wij doen voor u het zoekwerk

  • Professionele selectie en doorlopende checks
  • 250+ unieke, exclusieve villa's in Zuid-Frankrijk
  • Sfeervolle, luxe en moderne interieurs
  • Met privé zwembad of op loopafstand strand

Uw verblijf goed geregeld

  • Onze villa-specialisten kennen alle villa's goed
  • Wilt u iets speciaals? wij regelen het voor u!
  • Lokale villa-managers begeleiden u 
  • Online toegang boeking- en reisgegevens

What you see is what you get!

  • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
  • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
  • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter!
  • Mooie eerlijke foto's en filmbeelden

Thuis in Zuid-Frankrijk

  • Al bijna 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
  • Onze passie voor Zuid-Frankrijk delen wij graag!
  • Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
  • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!