Aups, hoofdstad van het zwarte goud!

Het pittoreske dorpje Aups ligt in de Var. Het ligt aan de uitlopers van de Provençaalse Alpen op een hoogte van 500 meter en telt ongeveer 2000 inwoners. Het dorp wordt gekenmerkt door smalle, middeleeuwse straatjes, historische wasplaatsen en fonteinen. Oorspronkelijk is Aups gebouwd als een soort burcht, wat nog goed te zien is aan de stadspoort in het oude deel van het dorp.

Aups ligt in een bosrijke omgeving met o.a. veel wintergroene eiken. Niet verwonderlijk dus dat dit dorp bekend staat om de truffel, die met name op de wortels van dit soort eiken groeit. Eind november vindt traditiegetrouw de eerste truffelmarkt van het jaar plaats in Aups, dit jaar op 27 november. De markt van Aups is niet de grootste truffelmarkt van Frankrijk, maar wel de grootste voor consumenten.

Marche de la truffe

De truffelmarkt in Aups is op elke donderdagochtend in de periode van eind november tot eind februari of soms tot half maart. Op het plein voor het gemeentehuis van Aups komen er die ochtend uit de kofferbakken van auto’s tafeltjes, een weegschaal en een mandje met truffels tevoorschijn. De mandjes zijn zorgvuldig afgedekt met een theedoek om te voorkomen dat de truffels uitdrogen, minder zwaar worden en dus minder opbrengen. En dan...is het wachten op de klanten!

Truffels in mand in Aups

Begin november zitten de truffels op zo'n 40 centimeter in de grond verstopt. Naarmate de weken verstrijken worden ze groter en rijper. Het is een hele kunst om de truffels te vinden. Vroeger gebruikte men hier vaak varkens voor; varkens zijn dol op truffels en vinden ze op de geur. Aangezien truffels tegenwoordig schaars zijn en men de vindplaats graag geheim wil houden werkt de truffelzoeker het liefst zo onopvallend mogelijk.

Truffels in bos

Echt onopvallend is het natuurlijk niet om met een varken in het bos rond te scharrelen op zoek naar truffels. Daarom wordt er tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van goed afgerichte honden. Bijkomend voordeel is dat de honden, in tegenstelling tot de varkens, de truffels niet willen opeten.

De wijze waarop de (schaarse) truffels groeien in combinatie met de manier waarop ze gevonden worden verklaren waarom ze zo extreem duur zijn. De prijs schommelt tussen de 600 en 1200 euro (in 2013) per kilo! Niet voor niets wordt de truffel daarom ook wel het zwarte goud of de zwarte diamant van de keuken genoemd.

Omelet met truffel

De zwarte truffel heeft een unieke geur en smaak. Aangezien het een van de duurste ingrediënten op aarde is wordt de truffel beschouwd als delicatesse en vooral gebruikt in exclusieve restaurants, zoals bijvoorbeeld bij Chez Bruno in Lorgues, een dorpje op zo'n 20 km van Aups. Dit restaurant, bekroond met 1 Michelinster, wordt door menigeen geprezen als hét truffelrestaurant van Frankrijk. Maar als je zelf het geluk hebt een truffel te vinden of er een gekocht hebt op de markt van AUps kan je natuurlijk ook zelf iets klaarmaken met truffel. Zoals bijvoorbeeld een lekkere brouillade (omelet) aux truffes!

Realisatie: Van der Let & Partners

Onze villa's in Le Haut Var
8.8
Klanten over VillaSud

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.8 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1241 actuele reviews.

Lees meer klantbeoordelingen

Zuid Frankrijk & VillaSud

Wij doen voor u het zoekwerk

 • Professionele selectie en doorlopende checks
 • 250+ unieke, exclusieve villa's in Zuid-Frankrijk
 • Sfeervolle, luxe en moderne interieurs
 • Met privé zwembad of op loopafstand strand

Uw verblijf goed geregeld

 • Onze villa-specialisten kennen alle villa's goed
 • Wilt u iets speciaals? wij regelen het voor u!
 • Lokale villa-managers begeleiden u 
 • Online toegang boeking- en reisgegevens

What you see is what you get!

 • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
 • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
 • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter!
 • Mooie eerlijke foto's en filmbeelden

Thuis in Zuid-Frankrijk

 • Al bijna 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
 • Onze passie voor Zuid-Frankrijk delen wij graag!
 • Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
 • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!