Corona Update

Update 14 juli 2021.

President Macron heeft afgelopen week aangekondigd dat er deze zomer per 1 augustus strengere coronaregels bij verblijf in Frankrijk gaan gelden.

Belangrijkste reden hiervoor is niet zozeer het oplopend aantal besmettingen (veel minder dan in Nederland), maar het probleem dat een groot aantal Fransen zich niet wil laten vaccineren. Het doel van deze regels is dus vooral dat vaccinatie wordt gestimuleerd. En met succes, zo lijkt het: de afgelopen dagen werd er door Fransen een record aantal vaccinatie-afspraken ingepland!

Let op: Op 19 juli wordt er in Frankrijk pas gestemd over de nieuwe wetsaanpassing, dus het is nog niet zeker welke regels er precies gaan gelden per 1 augustus. Er worden nog steeds aanpassingen gedaan, bijvoorbeeld: De nieuwe regels zouden eerst van toepassing zijn voor iedereen vanaf 12 jaar, maar dat is gisteravond herroepen: kinderen van 12 t/m 17 jaar zijn tot 30 augustus vrijgesteld van de nieuwe regels.

Ook voor toeristen hebben de nieuwe regels gevolgen, al lijken die beperkt voor reizende Belgen, die over het algemeen volledig gevaccineerd zijn.

 • Als u kunt aantonen dat u volledig gevaccineerd bent, kunt u overal naar binnen. Ook uw kinderen tot 18 jaar, zij worden immers uitgezonderd van de nieuwe regels.
 • Bent u niet (volledig) gevaccineerd? Dan kunt u ter plekke een PCR- of antigeentest doen, bijvoorbeeld bij een commercieel testcentrum of apotheek. Deze is na afname 48u geldig en hiervan zijn de kosten vrij laag (meestal tussen de EUR 29 (sneltest) en EUR 49 (PCR)).  

Hieronder vindt u een overzicht van de aktuele reisregels en coronaregels, die op dit moment gelden in Frankrijk. Wij verwijzen u ook graag naar de uitstekende en met zorg samengestelde pagina van Frankrijk.nl, die wij ook vaak raadplegen en citeren. Zij zijn zeer goed ingevoerd m.b.t. de laatste ontwikkelingen.

Voor officiele informatie kunt u het best de websites van de Franse Ambassade in België en het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Voor wat betreft het reizen van en naar Frankrijk zijn er geen wijzigingen. Hiervoor verwijzen we ook naar deze websites. 

Aktuele coronaregels voor, tijdens en na uw vakantie in Frankrijk 

Voor wat betreft de aktuele reisregels en coronaregels vindt u hieronder op deze pagina. Check deze altijd voordat u op vakantie gaat!!!  Laatste update: 14 juli 2021.

Aktuele Reisregels naar/uit Frankrijk 

Sinds april zijn niet-essentiële reizen vanaf en naar Belgisch grondgebied weer toegestaan. De Belgische overheid heeft Frankrijk als groene zone bestempeld (net als de andere landen van de EU). Een quarantaine bij terugkeer in België is daardoor niet meer nodig na een vakantie in Frankrijk. Het complete reisadvies voor Belgische reizigers staat hier.

Voor de heenreis naar Frankrijk gelden nog wél inreisvoorwaarden, zoals de test/vaccinatieplicht. 

Vanuit de Schengenlanden mag u Frankrijk binnenkomen als u:

 • een bewijs van vaccinatie (AstraZenica, Pfizer of Moderna laatste prik min. 7 dagen oud, Jansen vaccin 4 weken oud) kunt tonen;
 • een geldige negatieve PCR-test of antigeentest (max 72 uur oud) kunt tonen - indien u nog niet volledig bent gevaccineerd;
 • een positieve PCR-test (bewijs van immuniteit) van minstens 15 dagen en maximaal 6 maanden oud + bewijs van 1 vaccinatie
 • een ingevulde en ondertekende verklaring op eer (in het Frans of Engels) meeneemt
 • bereid bent om desgevraagd in Frankrijk een PCR test af te nemen 
 • zich aan de in Frankrijk geldende corona-regels houdt

Enkele landen buiten Europa zijn nog wel uitgesloten van toegang ivm het hoge infectierisico (Brazilie, India, etc.)

Aktuele coronaregels tijdens uw vakantie in Frankrijk 

Hieronder vindt u meer informatie en verduidelijking van de coronaregels in Frankrijk voor u als toerist.

Sinds 9 juni heeft Frankrijk versoepelingen doorgevoerd, zodat nu de situatie als volgt is:

 • de winkels, musea, bioscopen, theaters, markten en publieke ruimten zijn open 
 • alle stranden, restaurants, café’s en terrassen en zijn open (max. 6 personen per tafel)
 • geen bijeenkomsten van meer dan 10 personen in het openbaar
 • de avondklok is afgeschaft 
 • er is geen mondkapjesplicht meer in de buitenruimte (behalve op drukke plekken) 

Vanaf 21 juli heb je in Frankrijk een coronapas (pass sanitaire met QR-code) nodig voor een bezoek aan culturele en vrijetijdsgelegenheden met meer dan 50 personen (o.a. evenementen, theaters, bioscopen, musea, pretparken).

Vanaf 1 augustus wordt deze regel ook van toepassing voor de horeca, winkelcentra (niet winkels of supermarkten) en openbaar vervoer (TGV, vliegtuig, langeafstandsbussen).

Houdt u zich niet aan deze voorwaarden, dan riskeert u bij aanhouding van EUR 135. Wordt u meerdere keren aangehouden, dan wordt deze boete hoger. 

Hoe zorg ik dat ik goed voorbereid ben op mijn vakantie in Frankrijk? 

Tip 1: Bent u nog niet volledig gevaccineerd? Vergeet dan niet om tijdig een testafspraak in te plannen!

De Belgen hebben deze zomer in eigen land recht op 2 gratis PCR-testen, als ze die nodig hebben voor hun vakantie. Ook legt de Belgische regering de prijs van testen aan banden: een PCR-test mag maximaal €55 kosten, een snelle antigeentest maximaal €120. Lees dit artikel van de VRT

Het behoort tot uw eigen verantwoordelijkheid om de juiste coronatest tijdig (check de sites, meestal 24u van te voren!!!) te laten afnemen; wij zijn daar niet verantwoordelijk voor. 

Tip 2: Vergeet niet om tijdig uw Europees digitaal coronacertificaat (EUDCC) aan te vragen! 

De nationale overheden regelen de afgifte van het certificaat. Het kan gratis worden verkregen bij de (gezondheids)autoriteiten, of via een e-gezondheidsportaal.

De digitale versie kan worden opgeslagen op een smartphone of tablet, en kan overigens ook worden uitgeprint. U kunt daarnaast om een papieren versie vragen. Beide versies bevatten een QR-code met essentiële informatie en een digitale handtekening die de echtheid van het certificaat garandeert. Meer informatie.

Tip 3: Download alvast de Franse anti-corona app: TousAntiCovid!

De anticorona-app van de Franse overheid heet TousAntiCovid. Ook buitenlanders kunnen deze app gebruiken op Frans grondgebied en dat is een aanrader: de app toont de laatste officiële coronacijfers en waarschuwt je als je in de buurt bent geweest van iemand die later positief testte. Deze app wordt onder de Fransen nu ook ingezet als Pass sanitaire (bewijs van negatieve test van max. 48 uur oud, immuniteit of volledige vaccinatie). Als het goed is kunnen ook Nederlandse bewijzen van vaccinatie hier vanaf 1 juli in opgenomen worden (met QR-code).

Tip 4: Vergeet niet om toch ook nog een paar mondkapjes mee te nemen!

Sinds 9 juni is er in Frankrijk geen mondkapjesplicht meer in de buitenruimte. Mondkapjes zijn nog steeds wel verplicht in binnenruimtes en de afstandsregels blijft van toepassing. Buiten hoeven mondkapjes alleen nog worden gedragen op hele drukke plekken (evenementen, markten, sommige pretparken). Sommige toeristische dorpen hebben mondkapjes buiten onlangs weer ingevoerd

Tip 5: Wilt u tijdens uw vakantie in Frankrijk een PCR- of antigeentest (sneltest) doen?

Mocht u tijdens uw vakantie toch een test moeten/willen doen? PCR/Antigeen-testen zijn niet meer gratis voor toeristen in Frankrijk. Een PCR-test kost doorgaans €49 een Antigeen-test €29 bij niet-commerciële testcentra. Let bij het opgeven van je naam en je mailadres/tel.nummer wel goed op of de Franse baliemedewerk(st)er je goed verstaan heeft (dubbelcheck spelling!). 

Kort samengevat: wat Frankrijk betreft bent u weer gewoon welkom, mits u voldoet aan bovenstaande voorwaarden en u zich aan de geldende regels houdt. 

===========================================================================================================

FAQ: Ik wil mijn boeking annuleren, krijg ik mijn geld terug?  

Dat hangt er vanaf of u geboekt heeft met FLEX. En wat het geldende reisadvies is van de Nederlandse overheid.

Nu het reisadvies aangepast is naar 'Groen' gelden altijd weer de reguliere annuleringsvoorwaarden, ook als u FLEX hebt geboekt, en kunt u niet kosteloos annuleren. Niet op vakantie? Check dan altijd bij uw annuleringsverzekering of deze dekking biedt! Dit geldt ook als uzelf of één van uw medereizigers ziek bent, meestal biedt uw annuleringsverzekering dan gewoon dekking, ook als u corona hebt (u bent dan immers ziek).

Is er weer sprake van een negatief reisadvies én heeft u geboekt met FLEX? Dan heeft u meer flexibiliteit. Checkt u hiervoor de FLEX-voorwaarden, die u bij boeking hebt ontvangen. Ook als u al op vakantie bent vertrokken en u niet op uw bestemming kunt aankomen of toch moet terugkeren vanwege COVID-gerelateerde omstandigheden, krijgt u dan vaak nog een groot deel van uw geld terug. 

Bent u niet gevaccineerd en wilt u om die reden niet reizen? Dat is helaas geen geldige reden om kosteloos te annuleren. Ook niet als u FLEX heeft geboekt. U kunt dan alleen annuleren volgens de reguliere annuleringsvoorwaarden. Ook uw annuleringsverzekering biedt in dat geval meestal geen dekking. 

===========================================================================================================
Via deze pagina proberen wij u zo volledig mogelijk te informeren over de actuele situatie met betrekking tot reizen. Wij baseren ons daarbij op de informatie op websites van ministeries en op de informatie, die wij krijgen van onze contacten in Frankrijk. U kunt aan bovenstaande informatie echter geen rechten ontlenen. Wij adviseren u altijd om zelf ook navraag te doen, bijvoorbeeld bij uw overheid en/of verzekeringsmaatschappij.

BRONNEN:

Wij verwijzen u graag naar de uitstekende en met zorg samengestelde pagina van Frankrijk.nl, die wij ook vaak raadplegen en citeren. Zij zijn zeer goed ingevoerd m.b.t. de laatste ontwikkelingen.

Voor officiele informatie kunt u het best de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken